Terugblik KIC-event 3 november 2015

Vorige maand vond het KIC Event 2015 bij de TU Delft plaats. Het doel hiervan was om meer aandacht en activiteit te genereren voor de vier EIT Knowledge and Innovation Communities (KICs) waarbij de TU Delft betrokken is: Climate-KIC, EIT Digital, EIT Health en EIT Raw Materials.

Want, uit deze KICs komen al jaren veel verschillende activiteiten voort op het gebied van onderzoek, ondernemerschap en onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan een aantal bekende start-ups die bij YES!Delft in het Climate-KIC entrepreneurship programma (de Accelerator) zitten, het Climate-KIC flagship programma ‘Building Technologies Accelerator’ (BTA) waarin TU Delft core partner is en met de faculteiten Bouwkunde en IO actief is, het inmiddels afgeronde Pathfinder project ‘Sustainable Campus, Launching Customer’ waar TU Delft lead partner was, of de EIT Digital Masterschool.

Daarbij maakt de betrokkenheid in twee nieuwe KICs, de EIT Health (als associate partner via Medical Delta) en de EIT Raw Materials (als core partner), het extra de moeite waard om de KICs zo goed mogelijk te benutten binnen de universiteit.

Het event in vogelvlucht

Het was een veelzijdig programma: Karel Luyben onderstreepte het strategisch belang van de KICs voor TU Delft, een terugblik op de ervaringen met de KICs tot nu toe werd gegeven door Paul Althuis. Vervolgens gaf Servaas Duterloo een  uitleg over wat een KIC is en de financieringsmethodiek.

Dit werd gevolgd door verschillende voorbeelden van KIC-activiteiten. David Keyson vertelde over het winnen van het BTA flagship programma, Puck van de Bovenkamp lichtte de nieuwe Mastertrack MedTech-Based Entrepreneurship toe en Bart van Limpt (CEO) presenteerde over zijn start-up Delft IMP. Hierna volgden korte inhoudelijke introducties per KIC.

Na de pauze begon de workshopronde waarbij de deelnemers ‘hands on’ ervaring konden opdoen met het ontwikkelen van een KIC projectvoorstel, zoals: waar moet je op letten, wie moet je hierbij betrekken, binnen welke thematische scope van de KIC past mijn idee en hoe ziet de rol van de TU Delft er uit.

Resultaten

Uit iedere break out groep zijn interessante voorstellen en leads gekomen. Zo wordt met Climate-KIC momenteel gesproken over een pilot voor een matchmaking event: het koppelen van (potentiële) ondernemers aan duurzame innovaties. Met name voor de break out sessie van EIT Raw Materials was veel animo en hieruit zijn verschillende ideeën voor projectvoorstellen gekomen, zoals rondom:

•    Long-term collaboration models for the supply and demand actors in the construction industry
•    Use of energy and water in the primary production of metals: copper, aluminium, titanium, tungsten and zirconium, en
•    Recovery of critical metals from EOL automotives (ELVs).

Al met al kijken we terug op een geslaagde middag. Alle direct betrokkenen bij de KICs zijn nu aan de slag om follow up te gegeven op met gegenereerde ideeën.

Meer vragen over de KICs?

Voor het laatste nieuws over de KICs, kijk op: kic.tudelft.nl.
Calls voor KIC-activiteiten zullen worden gepubliceerd in de Subsidy Alert.

KIC Projectvoorstellen
David Peck: D.P.Peck@remove-this.tudelft.nl